Homo Ludens Digitalis: Το παιχνίδι ως καταστατικό στοιχείο της ψηφιακότητας

Homo Ludens Digitalis: Το παιχνίδι ως καταστατικό στοιχείο της ψηφιακότητας

To Εργαστήριο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών «Ψηφίς» της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ σας προσκαλεί στη διάλεξη του καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μανώλη Πατηνιώτη, με θέμα:

Homo Ludens Digitalis: Το παιχνίδι ως καταστατικό στοιχείο της ψηφιακότητας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 και ώρα 6:30-8:30μμ.

Για την παρακολούθηση της διάλεξης απαιτείται εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο
https://authgr.zoom.us/meeting/register/tJMkf-ipqDsvGdWKovSUc1MTkc7YpqibiF2O 

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν με ηλεκτρονικό μήνυμα τον σύνδεσμο της εκδήλωσης.

Θα δοθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης

 

Στο πλαίσιο της δημοφιλούς συζήτησης περί ψηφιακών εθισμών, πολύς λόγος γίνεται για τη συστηματική έκθεση μεγάλων ομάδων του πληθυσμού σε δυνητικούς κόσμους. Το ενδιαφέρον παιδαγωγών, ψυχολόγων, κοινωνιολόγων και φιλοσόφων έχει εστιάσει στην αναζήτηση μεθόδων ελέγχου της χρήσης και περιορισμού των ανεπιθύμητων συνεπειών των ψηφιακών παιχνιδιών, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ο σκοπός της παρουσίασης είναι να κινηθεί πέρα από τις κοινοτοπίες αυτής της συζήτησης και να εξερευνήσει τη βαθιά, καταστατική σχέση που έχει το παιχνίδι με την ψηφιακότητα. Επίσης, θα επιχειρήσει να εξερευνήσει τις πολύ σημαντικές συνέπειες που έχει η ψηφιακή δυνητικότητα σε καίριους τομείς της κοινωνικής ζωής, όπως είναι η εκπαίδευση, η συλλογική μνήμη και η διαχείριση της προσωπικής ταυτότητας.

Ο Μανώλης Πατηνιώτης είναι ιστορικός των επιστημών και των τεχνικών στους νεότερους χρόνους. Διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ και, από το 2021, είναι καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Μελέτησε για πολλά χρόνια την Ιστορία της Επιστήμης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και σε αποικιακά περιβάλλοντα. Στη συνέχεια, έστρεψε το ενδιαφέρον του στην Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Ψηφιακότητας. Από τη σκοπιά της Ιστορίας, διερευνά τη διαμόρφωση της ψηφιακής οντολογίας μέσω της διασταύρωσης της Θεωρίας της Πληροφορίας με τις Μηχανές Διακριτών Καταστάσεων. Από τη σκοπιά της Φιλοσοφίας, διερευνά τις έννοιες της αρθρωσιμότητας και της δυνητικότητας και τις νέες δυνατότητες που αυτές προσφέρουν για κοινωνικό έλεγχο και προσωπική αυτοδιάθεση. Αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο για ζητήματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης καθώς και για ζητήματα Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Υπήρξε μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής που συντόνισε τη δημιουργία του Π.Μ.Σ «Επικοινωνία της Επιστήμης» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.