O Τομέας Γλωσσολογίας και Διδακτικής αναπτύσσει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που εγγράφεται στα πεδία της Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, ιδιαίτερα της Διδακτικής της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας. Σκοπός του Τομέα είναι η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητριών και των φοιτητών – μελλοντικών καθηγητών γαλλικής γλώσσας – σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές και η διαμόρφωση επιστημόνων με πολυπολιτισμική/πολύγλωσση συνείδηση/προσωπικότητα.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών του Τομέα εστιάζονται στις επιστημονικές περιοχές της θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας, της διδακτικής των γλωσσών-πολιτισμών, της μεθοδολογίας, της κοινωνιογλωσσολογίας, της σημασιολογίας, της λεξικολογίας-λεξικογραφίας και της πραγματολογίας. Το έργο του Τομέα υποστηρίζεται από το Εργαστήριο Διδακτικής των Γλωσσών, το οποίο ιδρύθηκε το 1990 (ΠΔ 45/31.1.1990 - ΦΕΚ 16/13-2-1990 τ. Α΄.) και έχει ως στόχο την κατάρτιση των προ και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος στη χρήση των τεχνολογιών και των γλωσσικών εφαρμογών, καθώς και την προώθηση της έρευνας στο πεδίο των πολυμεσικών γλωσσικών εφαρμογών.
Επίσης, μέλη του Τομέα και του ΕΔΓ υποστηρίζουν το ερευνητικό πρόγραμμα «Διαφοροποιημένα, διαβαθμισμένα και προσαρμοστικά όργανα μέτρησης Γαλλικής» για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) και την ετοιμασία θεμάτων εξετάσεων Γαλλικής Γλώσσας για το ίδιο πιστοποιητικό.
Επιπλέον, ο Τομέας οργανώνει και προσφέρει στους φοιτητές του Τμήματος το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης (ΠΠΑ) το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Οι φοιτητές εργάζονται για διάστημα δύο (2) μηνών ως αμειβόμενοι ασκούμενοι καθηγητές σε επιλεγμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Παράλληλα, ο Τομέας Γλωσσολογίας και Διδακτικής συμμετέχει στο αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα, Διδακτορικό Δίπλωμα) του Τμήματος προσφέροντας την ειδίκευση: «Διδακτική των Γλωσσών και Γλωσσική Επικοινωνία» με αντικείμενο την ανάπτυξη της έρευνας στο επιστημονικό πεδίο της Διδακτικής των Γλωσσών και της Γλωσσικής Επικοινωνίας.
Για πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα που προσφέρει ο Τομέας, συμβουλευτείτε τον «Οδηγό Σπουδών».