Ο Τομέας Γαλλικής Λογοτεχνίας, από το 1982 που ιδρύθηκε, προσφέρει μαθήματα Γαλλικής Λογοτεχνίας, Γαλλικού Πολιτισμού, Λογοτεχνικής και Πολιτισμικής θεωρίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Η καθηγήτρια κ. Ζωή Σαμαρά, ως πρώτη διευθύντρια του Τομέα, οργάνωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του, εισάγοντας μαθήματα θεωρίας της λογοτεχνίας και του θεάτρου. Στην πορεία, ο Τομέας στελεχώθηκε με νέους αξιόλογους επιστήμονες, που ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις ενός εμπλουτισμένου προγράμματος σπουδών. Σήμερα απαρτίζεται από επτά διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ και δύο Ε.ΔΙ.Π.
Από το 1993, ο Τομέας οργάνωσε και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Γαλλική Λογοτεχνία που οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών και Διδακτορικό Δίπλωμα. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα συμμετέχει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα, Διδακτορικό Δίπλωμα) του Τμήματος «Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στο Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό χώρο» στην ειδίκευση: «Μεταφρασεολογία- Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου». Συμμετέχει, επίσης, στο Διακρατικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Erasmus-Mundus Joint Master Degree «Ευρωπαϊκοί Πολιτισμοί και Λογοτεχνίες»-CLE (Cultures Littéraires Européennes) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Alma Mater Studiorum της Μπολόνια (Ιταλία), Haute-Alsace της Mulhouse (Γαλλία), του Στρασβούργου (Γαλλία) το Cheikh Anta Diop de Dakar (Σενεγάλη), το Russian State University for the Humanities της Μόσχας (Ρωσία) και το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας (Πορτογαλία)
Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες ακαδημαϊκές απαιτήσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Τομέας λογοτεχνίας προσπαθεί να διασφαλίσει στους φοιτητές του μια υψηλού επιπέδου γνώση και γλωσσική κατάρτιση επιδιώκοντας την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους. Για το σκοπό αυτό οι στόχοι που θέτει είναι οι εξής:
- Θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών, καθώς και προώθηση της έρευνας στα πεδία της Γαλλικής και Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας, της Θεωρίας της Λογοτεχνίας, του Θεάτρου και της θεατρολογίας, του Γαλλικού και Ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Συγκριτικής Γραμματολογίας.
- Με το διευρυμένο πεδίο γνώσεων που προσφέρει, ο Τομέας αποβλέπει στην καλλιέργεια του πνεύματος, στην απόκτηση παιδείας, στην ανάπτυξη επιστημονικής και κριτικής σκέψης και στη διαμόρφωση Ευρωπαϊκής συνείδησης.
Ο Τομέας Γαλλικής Λογοτεχνίας διαθέτει μια πολύ σημαντική Βιβλιοθήκη, που συγκεντρώνει πάνω από 12.000 τόμους βιβλίων και λειτουργεί στο ισόγειο του Παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, στην αίθουσα 106.
Οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Τομέα Λογοτεχνίας (οργάνωση ημερίδων και συνεδρίων) συμπλέκονται και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνες του Εργαστηρίου Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο της νέας πτέρυγας της Φιλοσοφικής Σχολής (γρ. 5) (Για τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου Συγκριτικής Γραμματολογίας βλ. τον σχετικό σύνδεσμο).
Επιπλέον, στις δραστηριότητες του Τομέα Λογοτεχνίας περιλαμβάνεται η έκδοση, σε συνεργασία με τους άλλους δυο Τομείς, του ετήσιου επιστημονικού περιοδικού Συν-Θέσεις/Syn-Thèses, καθώς και η συνεργασία με επιστημονικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, με στόχο την προώθηση της γαλλικού πολιτισμού και της γαλλοφωνίας γενικότερα.
Ενδεικτικά ο Τομέας έχει συμμετάσχει σε:
- Συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Συλλόγου καθηγητών γαλλικής που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 26-28 Σεπτεμβρίου 2013
- Επιστημονική υποστήριξη και συμμετοχή του Τομέα Λογοτεχνίας στην ημερίδα για την Γαλλοφωνία «Από τη μια γλώσσα στην άλλη» που διοργάνωσε η Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί (8 Μαρτίου 2013).
- Παρουσίαση θεατρικού αναλογίου βασισμένο σε αποσπάσματα του διηγήματος του Μωπασσάν, Το σπίτι Τελλιέ (Φεβρουάριος 2011) σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα με αφορμή την έκθεση του Τουλούζ Λωτρέκ.
- Ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τιμήν της συγγραφέως Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου, (10 Μαΐου 2010).
- Εκδήλωση αφιερωμένη στον Πικάσο «Ζωντανεύοντας τα λόγια του... Λόγια για τον Πικάσο» που έγινε το 2008 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
- Σεμινάρια επιμόρφωσης καθηγητών γαλλικής γλώσσας Δ/βάθμιας εκπαίδευσης από μέλη ΔΕΠ του Τομέα Λογοτεχνίας
- Συνεχείς βιβλιοπαρουσιάσεις σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τα βιβλιοπωλεία της πόλης
- Κριτικές επιτροπές λογοτεχνικών διαγωνισμών (Goncourt)
Για πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα που προσφέρει ο Τομέας, συμβουλευτείτε τον «Οδηγό Σπουδών».