Το Εργαστήριο Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Διδακτική της Ξένης Γλώσσας και την Επικοινωνία αποτελεί τη νέα ονομασία (ΦΕΚ 1962, 4/5/2020 τ.Β) του Εργαστηρίου Διδακτικής Ζωντανών Γλωσσών, το οποίο ιδρύθηκε με το π.δ. 45/31-1-1990 (ΦΕΚ 16/τ.Α’/13-2-1990) στο πλαίσιο του Ν. 1268/82 και ανήκει στον Τομέα Γλωσσολογίας και Διδακτικής της Γλώσσας.
Το Εργαστήριο έχει ως αντικείμενο την έρευνα στη Διδακτική των ξένων γλωσσών, με έμφαση στην αξιοποίηση και χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και τη σύνδεσή τους τόσο με τα πεδία της διδασκαλίας και εκμάθησης των ξένων γλωσσών όσο και με τις βασικές αρχές που διέπουν την επικοινωνία στο σύγχρονο κοινωνικό και τεχνολογικό περιβάλλον. Επίσης, το Εργαστήριο εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και εκπονεί ή/και συμμετέχει σε προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα αξιοποίησης των τεχνολογιών στη διδασκαλία-εκμάθηση ξένων γλωσσών. Το εργαστήριο έχει ως κύριους στόχους:
- Την κάλυψη, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων Τμημάτων και Σχολών του ΑΠΘ, σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά πεδία του Εργαστηρίου
- Την υποστήριξη αυτόνομα ή/και σε συνεργασία με εξωτερικούς φορείς, ερευνητικά προγράμματα (ενδεικτικά αναφέρονται: Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, ΙΤΥΕ-Διόφαντος, Εργαστήριο FoReLL του Πανεπιστημίου Poitiers, Εργαστήριο RCEL του ΕΚΠΑ, e-school).
- Τη συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα ημεδαπής και αλλοδαπής (όπως η υποστήριξη σε προγράμματα πιστοποίησης εκπαιδευτικών του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και διοργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης καθηγητών ξένων γλωσσών).
- Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένου κύρους επιστημόνων.
Αίθουσες: 308Α, 308Β, 308Γ, 308Δ. Τηλ.: 2310-997538, 2310-998852
Για εκτενέστερη παρουσίαση του Εργαστηρίου Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Διδακτική της Ξένης Γλώσσας και την Επικοινωνία, βλ. http://ldlc.frl.auth.gr.