Eργαστήριο Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Διδακτική της Ξένης Γλώσσας και την Επικοινωνία (LDLC)

Το Εργαστήριο Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Διδακτική της Ξένης Γλώσσας και την Επικοινωνία αποτελεί τη νέα ονομασία (ΦΕΚ 1962, 4/5/2020 τ.Β) του Εργαστηρίου Διδακτικής Ζωντανών Γλωσσών, το οποίο ιδρύθηκε με το π.δ. 45/31-1-1990 (ΦΕΚ 16/τ.Α’/13-2-1990) στο πλαίσιο του Ν. 1268/82 και ανήκει στον Τομέα Γλωσσολογίας και Διδακτικής της Γλώσσας.

Το Εργαστήριο έχει ως αντικείμενο την έρευνα στη Διδακτική των ξένων γλωσσών, με έμφαση στην αξιοποίηση και χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και τη σύνδεσή τους τόσο με τα πεδία της διδασκαλίας και εκμάθησης των ξένων γλωσσών όσο και με τις βασικές αρχές που διέπουν την επικοινωνία στο σύγχρονο κοινωνικό και τεχνολογικό περιβάλλον. Επίσης, το Εργαστήριο εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και εκπονεί ή/και συμμετέχει σε προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα αξιοποίησης των τεχνολογιών στη διδασκαλία-εκμάθηση ξένων γλωσσών. Το εργαστήριο έχει ως κύριους στόχους:

  • Την κάλυψη, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων Τμημάτων και Σχολών του ΑΠΘ, σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά πεδία του Εργαστηρίου
  • Την υποστήριξη αυτόνομα ή/και σε συνεργασία με εξωτερικούς φορείς, ερευνητικά προγράμματα (ενδεικτικά αναφέρονται: Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, ΙΤΥΕ-Διόφαντος, Εργαστήριο FoReLL του Πανεπιστημίου Poitiers, Εργαστήριο RCEL του ΕΚΠΑ, e-school).
  • Τη συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα ημεδαπής και αλλοδαπής (όπως η υποστήριξη σε προγράμματα πιστοποίησης εκπαιδευτικών του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και διοργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης καθηγητών ξένων γλωσσών).
  • Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένου κύρους επιστημόνων.

Αίθουσες: 308Α, 308Β, 308Γ, 308Δ. Τηλ.: 2310-997538, 2310-998852

Για εκτενέστερη παρουσίαση του Εργαστηρίου Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Διδακτική της Ξένης Γλώσσας και την Επικοινωνία, βλ. http://ldlc.frl.auth.gr.

 

Εργαστήριο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών «Ψηφίς» – DHLab

Το Εργαστήριο Το Εργαστήριο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών «ΨΗΦΙΣ» της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ δημιουργήθηκε το 2016 από τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ως ένας διεπιστημονικός και συνεργατικός χώρος ανταλλαγών, εκπαίδευσης και δημιουργίας στο πεδίο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών, που γνωρίζει σήμερα ραγδαία ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες ορίζονται ως ένα σημείο συνάντησης και επεξεργασίας μεθοδολογιών και ευρετικών εργαλείων, με έμφαση στη συλλογικότητα, για τη δημιουργία μιας αλληλέγγυας, ανοιχτής, φιλόξενης, πολύγλωσσης και πολυεπιστημονικής κοινότητας πρακτικής στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές επιστήμες  (ΑΚΕ) και τις Tέχνες. Αντικείμενο έρευνας του Εργαστηρίου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών (ΨΗΦΙΣ) είναι η ανάπτυξη διεπιστημονικών ψηφιακών προσεγγίσεων στα ερευνητικά αντικείμενα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και τεχνών και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών με Τμήματα, Εργαστήρια, Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για εκτενέστερη παρουσίαση του Εργαστηρίου Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Διδακτική της Ξένης Γλώσσας και την Επικοινωνία, βλ. http://dhlab.phil.auth.gr/.

Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας (ΕΣυΓ)

Το Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας είναι η μοναδική ερευνητική μονάδα μ' αυτό το περιεχόμενο στη χώρα μας. Τα πεδία έρευνας του Εργαστηρίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις διαπολιτισμικές συγκριτικές λογοτεχνικές σπουδές, τη γαλλοφωνία, τις πολιτισμικές σπουδές με έμφαση σε ζητήματα ταυτότητας και ετερότητας, την ιστορία και τη θεωρία της λογοτεχνίας, τις θεατρικές σπουδές. Οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου υποστηρίζονται κατά κύριο λόγο από τον Τομέα Λογοτεχνίας, η ερευνητική δραστηριότητα του οποίου λειτουργεί συμπληρωματικά προς αυτήν του εργαστηρίου.

Ειδικότερα, το Εργαστήριο:

  • αναπτύσσει ποικίλα ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα
  •  συνεργάζεται με πολλά ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού
  • διοργανώνει διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια
  • διοργανώνει σε συστηματική βάση ετήσιες διεπιστημονικές ημερίδες
  • έχει μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα, με το ετήσιο διεθνές επιστημονικό περιοδικό ΔIA-KEIMENA αφενός (http://dia-keimena.frl.auth.gr)και τις δύο εκδοτικές επιστημονικές του σειρές «Διακειμενικά» και «Γαλλοφωνία», στις οποίες δημοσιεύονται, κατόπιν κρίσης, έργα που εμπίπτουν στο ευρύτερο πεδίο της Συγκριτικής Γραμματολογίας.

Γραφείο 0.5, υπόγειο της νέας πτέρυγας της Φιλοσοφικής Σχολής. Τηλ.: 2310.99.74.83 / fax: 2310.99.74.87.

Για αναλυτικές πληροφορίες, βλ. ιστοσελίδα:  http://esg.frl.auth.gr.

Εργαστήριο Μετάφρασης & Επεξεργασίας Λόγου (ΕΜΕΛ)

Το Εργαστήριο Μετάφρασης και Επεξεργασίας του Λόγου ιδρύθηκε το 2004 (Φ.Ε.Κ. 1625/2.11.2004), ενώ λειτουργεί άτυπα από το 1999 και ανήκει στον Τομέα Μετάφρασης. Η έρευνα του Εργαστηρίου αφορά στους τομείς της θεωρητικής & περιγραφικής μεταφρασεολογίας, της μεταφραστικής, της θεωρητικής, εφαρμοσμένης και υπολογιστικής γλωσσολογίας, με κύριους άξονες τη θεωρία και την πράξη της μετάφρασης, τη μεταφραστική τεχνολογία, τη γλωσσολογική και διαπολιτισμική προσέγγιση της μετάφρασης, την ορολογία και την ορογραφία, τη διαπολιτισμική μεσολάβηση και την αυτόματη επεξεργασία φυσικών γλωσσών. 

Έχει διοργανώσει πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια, αναπτύσσει ποικίλες συνεργασίες εντός και εκτός ΑΠΘ (ενδεικτικά, το Εργαστήριο συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα υπολογιστικής φυσικής του ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος Πυθαγόρας Ι, με το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, το CHI (Chaos and Innovation Research Unit, με το Institut Gaspard-Monge (IGM) του Πανεπιστημίου της Marne-la-Vallée, Το Εργαστήριο Centre du Traitement Automatique du Langage (CENTAL) του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve, με το εργαστήριο LI Laboratoire d'Informatique (LI) του Πανεπιστημίου της Tours, με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας κ.ά.). Συμμετέχει σε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα (Euradic/Technolangues, Πυθαγόρας Ι, Ανάπτυξη Ελληνικού ορθογράφου, Βελτίωση, επέκταση και δημιουργία Σώματος Κειμένων κ.λπ.).

Στόχος του Εργαστηρίου είναι:

  • η προώθηση της θεωρητικής σκέψης, της μεταφρασεολογίας και της έρευνας στη μετάφραση,
  • η ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων αυτόματης ανάλυσης και επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας.
  • η συνεργασία με ποικίλους φορείς σε έργα μετάφρασης, μεταφρασεολογίας και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, τα αποτελέσματα των οποίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω στην έρευνα αλλά και να έχουν συγκεκριμένα κοινωνικά αποτελέσματα (μη επαγγελματική και εθελοντική μετάφραση).
  • η οργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και εκδηλώσεων, η δημοσίευση και έκδοση επιστημονικών μελετών·
  • η παροχή υπηρεσιών σε Δημόσιους, Δημοτικούς και Ιδιωτικούς φορείς, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Γραφείο 01, Ισόγειο Νέας Πτέρυγας Φιλοσοφικής Σχολής
Τηλ. : 2310-99.75.12
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Δείτε εδώ μια πιο αναλυτική παρουσίαση του εργαστηρίου.

Εργαστήριο Σημειωτικής - SemioLab

Το Εργαστήριο Σημειωτικής-SemioLab ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 610/8-3-2016. 

Το Εργαστήριο Εργαστήριο Σημειωτικής-SemioLab, εξυπηρετεί εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διδακτικές ανάγκες σε τομείς της βασικής έρευνας και των εφαρμογών του αντικειμένου της Σημειωτικής, όπως:

  1. Σημειωτική κειμένου και εικόνας
  2. Σημειωτική πολιτισμικών και κοινωνικών θεμάτων και πρακτικών (λογοτεχνία, μετάφραση, κινηματογράφος, θέατρο, διαφήμιση, χώρος, καθημερινές πρακτικές)
  3. Σημειωτική εκπαιδευτικών θεσμών και πρακτικών (εκπαιδευτική νομοθεσία, σχολικά εγχειρίδια).

Το Εργαστήριο Σημειωτικής-SemioLab έχει ως αποστολή του:

  1. Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής τα οποία συμμετέχουν ισότιμα, καθώς και άλλων Σχολών, σε θέματα που εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο του εργαστηρίου
  2. Την εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική άσκηση) ειδικευμένων επιστημόνων στο γνωστικό αντικείμενο που καλύπτει το Εργαστήριο Σημειωτικής-Semiolab και προβλέπεται από τον νόμο.
  3. Την συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ινστιτούτα της ημεδαπής και αλλοδαπής, με ίδιους και συναφείς στόχους, καθώς και με κέντρα παροχής υπηρεσιών στον τομέα του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της εικόνας και της διαφήμισης
  4. Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, μαθημάτων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, καθώς και την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων επιστημόνων αναγνωρισμένου κύρους
  5. Την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Π.δ. 159/1984 (τ. Α΄, αριθμ. 53)
  6. Την παροχή γνωμοδοτήσεων σε θέματα (π.χ. νομικών περιπτώσεων, ως εμπειρογνώμονες σε δικαστήρια) που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου του εργαστηρίου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία
  7. Τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και διάθεση δεδομένων

Ιστότοπος εργαστηρίου: http://www.semiolab.eu/index.php/gr/