Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, σε συνεδρίασή του στις 19 Ιανουαρίου 2023, συζήτησε διεξοδικά τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το άρθρο 99 του Νόμου 4957/2022 σχετικά με τη χορήγηση του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.
Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, θεωρώντας απολύτως απαραίτητη την πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για τους/τις αποφοίτους του, έχει διαμορφώσει, με βάση την κείμενη νομοθεσία, το Πρόγραμμα Σπουδών του κατά τρόπο που ενσωματώνει, με πρακτική άσκηση και ειδικά μαθήματα στο προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, την ΠΔΕ, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες παιδαγωγικής κατάρτισης των φοιτητών και φοιτητριών του, σε άμεση σύνδεση με το επιστημονικό αντικείμενο του Τμήματος.
Οι ρυθμίσεις του νέου νόμου για το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας ακυρώνουν στην πράξη ένα επαγγελματικό δικαίωμα όπως και το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο, σημειωτέον, πιστοποιήθηκε προσφάτως από την ΕΘΑΕΕ. Ακυρώνουν επίσης στην πράξη την επιλογή των φοιτητών και των φοιτητριών να σπουδάσουν γαλλική γλώσσα και φιλολογία, εφόσον εισήχθησαν στο συγκεκριμένο Τμήμα με δεδομένο το συγκεκριμένο πρόγραμμα και την απόκτηση ΠΔΕ στο πλαίσιό του. Σε μια πρωτοφανή καταστρατήγηση της θεσπισμένης διάρκειας σπουδών τους, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καλούνται σήμερα να παρατείνουν τις σπουδές τους κατά τουλάχιστον ένα έτος, αν όχι περισσότερο, εφόσον η μία και μοναδική ανά πανεπιστημιακό ίδρυμα δομή χορήγησης πιστοποιητικού ΠΔΕ είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση από πλευράς φοιτητών. Στον νόμο ορίζεται ότι η Σύγκλητος του κάθε πανεπιστημίου θα καθορίζει τον ανώτατο αριθμό εισακτέων στη δομή ανά έτος και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις, οι οποίες θα επιβαρύνουν περαιτέρω οικονομικά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τις οικογένειές τους. Πέραν τούτου, έντονη ανησυχία εγείρουν και τα συμπληρωματικά και αδιευκρίνιστα περιοριστικά κριτήρια για την εισαγωγή των φοιτητών και φοιτητριών στο εν λόγω πρόγραμμα.
Με τον νέο νόμο, απαξιώνεται τόσο η μακρά εμπειρία του Τμήματος στην οργάνωση της ΠΔΕ, η οποία έχει αποδεδειγμένα αποδώσει καρπούς, όσο και η επιλογή σπουδών των φοιτητών και των φοιτητριών του. Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καλείται να αναμορφώσει άμεσα το Πρόγραμμα Σπουδών του, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να συζητήσει τα επιστημονικά και κοινωνικά διακυβεύματα της αλλαγής αυτής και οι φοιτητές και οι φοιτήτριές του, εάν και εφόσον κριθούν επιλέξιμοι/ες με βάση τα κριτήρια, να παρατείνουν τις σπουδές τους, με οικονομική επιβάρυνση δυσβάσταχτη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Πέραν τούτου, δεν είναι καν βέβαιο ότι το ίδιο το ΠΔΕ θα συνεχίσει στο μέλλον να χορηγείται δωρεάν –με δεδομένη την παρούσα πρόσκαιρη χρηματοδότησή του από πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ διαφωνεί πλήρως με τις εν λόγω ρυθμίσεις και ζητεί την άμεση απόσυρσή τους.